Kindercoach Boskoop

Jij bent waarschijnlijk op deze pagina belandt omdat je wilt weten wat een kindercoach in Boskoop voor jou kan betekenen. Zit jouw kind al langere tijd niet lekker in zijn of haar vel? Of gedraagt jouw kind zich anders na een scheiding? Is jouw kind vaak boos of verdrietig en weerspiegelt dit niet zijn of haar “normale” karakter? Wanneer je als opvoeder of ouder er niet achter kan komen wat of waar de oorzaak ligt kan de stap naar en kindercoach de juiste zijn.

Wat is een kindercoach?

Veel mensen weten zich geen raad met de begrippen “kindercoach” en “kindercoaching”. Een kindercoach is een persoon die kinderen en ouders helpt om het kind in zijn of haar kracht te zetten.

Wat doet een kindercoach?

Een kindercoach luistert naar de hulpvraag van het kind en die van de ouders. De hulpvraag van het kind kan anders zijn dan die van de ouders. De coach draagt handvatten en tips aan om “het probleem” op te lossen. In enkele sessies wordt op een oplossingsgerichte manier gekeken hoe het kind weer in zijn of haar kracht kan worden gezet. De ouders hebben vaak ook een actieve rol te spelen om het kind te helpen.

Wanneer kiezen voor kindercoaching?

Kindercoaching is een laagdrempelige hulpvorm voor vragen over de ontwikkeling, gedragingen en opvoeding van een kind. Heeft jouw kind een laag zelfbeeld of voelt het zich al langere tijd ongelukkig? Heeft jouw kind vaak ruzie met leeftijdsgenootjes of piekert het heel veel? Een kindercoach luistert en legt de focus helemaal op jouw kind. Door luisteren, de juiste vragen te stellen en de vele werkvormen weet een kindercoach (vaak) te achterhalen wat er speelt. Ontdekt hij of zij iets dat het zelf niet kan of mag oplossen dan wordt doorverwezen naar een professional die beter aansluit bij de hulpvraag.

Waarvoor een kindercoach uit Boskoop inschakelen?

De eerste stap naar hulp is de belangrijkste en dat is voor ouders ook zeker waar. Twijfel niet aan eigen kunnen, want ook jij bent niet alwetend. Kindercoaching wordt in Boskoop vaak gebruikt onderstaande “problemen” het hoofd te bieden:

 • Angstproblematiek; faalangst, verlatingsangst en andere vormen van angst
 • Vaak boos zijn, frustraties hebben of woede uitbarstingen
 • Veel piekeren en denken
 • Verdrietig zijn door bijvoorbeeld een scheiding, verlies van familie of huisdier
 • Lastig vinden om de slaap te vatten
 • Hoog- en fijngevoeligheid, veel prikkels die binnenkomen
 • Weinig empathie tonen naar anderen, sociale onhandigheid en weinig vriendjes kunnen maken
 • Perfectionisme die de ontwikkeling in de weg staat
 • Vaak hoofdpijn en buikpijn zonder dat er een oorzaak is
 • Gepest worden op school of zelf pesten
 • Somberheid, verandering in persoonlijkheid
 • Lastig vinden om grenzen aan te geven

Voordelen van een kindercoach

 • Laagdrempelig
 • Oplossingsgericht
 • Snelle oplossing van het “probleem”, gemiddeld binnen 3-8 sessies
 • Werkmethodes en tips waar je later ook nog op terug kan vallen
 • Geen lange wachttijden
 • Toegankelijke professionals

De werkwijze van een kindercoach

Niet elke kindercoach in Boskoop hanteert dezelfde werkwijze dus het is lastig om exact te benoemen wat er gaat gebeuren. Wel kunnen we jou een beeld geven van hoe het proces eruit ziet vanaf het moment dat de ouder (of het kind) een hulpvraag heeft.

De meeste ouders zoeken op het internet naar een kindercoach of vragen aan vrienden en familie een referentie. Voor het gemak gaan we er even vanuit dat de ouders een kindercoach uit Boskoop zoeken en via Google kijken. Er komen veel resultaten op jouw zoekwoord: “kindercoach Boskoop”, hoe kies je nou de juiste kindercoach?

Het is verstandig om meerdere websites bij langs te gaan en te kijken of de teksten jou (en je kind) aanspreken. Het gaat er immers niet alleen om dat jij een goed gevoel hebt bij de kindercoach, maar ook jouw kind moet zich bij de coach op zijn of haar gemak voelen. Als jullie de kindercoach hebben gevonden die aanspreekt kan je vaak telefonische of per e-mail contact leggen om een intakegesprek in te plannen.

Bij sommige kindercoaches betaal je een uurtarief voor het kennismakingsgesprek en bij anderen is het gratis. Het kennismakingsgesprek is bedoeld om te kijken of jij (en jouw kind) een klik heeft met de kindercoach. Jullie hulpvraag wordt besproken en samen kijken jullie hoe en of jullie verder willen.

In de kindercoaching sessies die volgen gaat de coach vaak samen met jouw kind ontdekken welke talenten het heeft. Op een laagdrempelige en oplossingsgerichte manier wordt de hulpvraag onderzocht en alle inzichten verruild voor tips en handvatten waar jij (en het kind) mee bezig kan.

Sommige kindercoaches evalueren de sessies nadien. Gemiddeld duurt een kindercoachtraject ongeveer 3-8 sessies. De werkvorm en werkwijze verschilt per kindercoach in Boskoop.

Hoe ziet een kindercoaching sessie eruit?

Het is natuurlijk prettig om een idee te hebben van hoe een kindercoachsessie eruit ziet. Zoals we al aangaven verschillende de werkwijzen en werkvormen per coach. Naast hoor en wederhoor zijn creatieve werkvormen een populaire manier om jouw kind te leren kennen. Veel kindercoaches gebruiken spelvormen om over een onderwerp te kunnen praten en gebruiken het ook om emoties uit te leggen.

Welke materialen gebruikt een kindercoach?

Kindercoachmaterialen die veel gebruikt worden zijn spelletjes, kaartspellen, poppen en poppetjes (voor bijvoorbeeld een familieopstelling), werkboeken, klei, potloden, verf en vele andere materialen. Dankzij deze materialen krijgt het kind inzicht in zichzelf en zijn of haar talenten.

Wat kost een kindercoach?

De tarieven van een kindercoach liggen niet vast, dit houdt dus in dat elke coach zelf mag bepalen hoeveel hij of zij per uur vraagt. Wij kunnen jou wel een indicatie van de prijzen schetsen, echter het is verstandig om op dit na te vragen voordat je een kindercoach uit regio Boskoop inschakelt. Veel kindercoaches hebben de kosten voor hun diensten op de website staan. De een rekent wel een (gereduceerd) uurtarief voor een kennismakingsgesprek terwijl de ander dit niet doet. Vaak heeft het intake gesprek al een coachend karakter. Net als het kennismakingsgesprek zijn er kindercoaches die een uurtarief rekenen voor een eindevaluatie (die al dan niet optioneel is). Sommige coaches werken met een prijs per traject in plaats van een uurtarief.

Reiskosten

Naast de prijs van een traject of uurtarief mag je nog rekening houden met de reiskosten als de kindercoach niet vanuit haar of zijn praktijk werkt.

Financiële vergoeding voor kindercoaching?

Helaas wordt kindercoaching door het grootste gros van de zorgverzekeraars niet vergoed. Het is altijd raadzaam om dit voor de zekerheid na te vragen bij jouw zorgverzekeraar.

De kosten voor een kindercoach uit Boskoop kunt u welk opvoeren bij de aangifte inkomstenbelasting. Onder de post psychosociale hulpverlening of begeleiding kunt de kosten voor de kindercoaching zetten en zo wordt deze gekort op het verzamelinkomen.

Heeft jouw kind recht op een persoonsgebonden budget? Dan is de kans groot je een vergoeding krijgt voor de gemaakte kosten.

Opleidingsinstituten en beroepsopleidingen

Er bestaan verschillende opleidingsinstituten die een opleiding tot kindercoach aanbieden, maar dit is geen vereiste want iedereen mag zichzelf deze titel geven. Omdat er gewerkt wordt met kinderen is het wel fijn om te weten dat de coach enig vorm van opleiding gevolgd heeft. Enkele bekende opleidingsinstituten en/of beroepsinstituten zijn o.a.: de Magie van Kindercoaching, Sensikids, Tea Adema, CIVAS, Sonnevelt opleidingen en beroepsorganisatie voor kindercoaches zoals Adiona en het Kindercoachgilde.

Wanneer je als ouder de website van een kindercoach bekijkt kan je vaak al snel zien welke achtergrond de coach heeft. Kindercoaches blijven zich, net als andere beroepsprofessionals, vaak ontwikkelen.

Een overzicht van kindercoaches uit de regio

Momenteel hebben we nog geen kindercoaches in deze regio. Ben jij een kindercoach werkzaam in de regio Boskoop? Bekijk de mogelijkheden voor het aanmaken van een profiel.

Plaatsen in de gemeente Alphen aan den Rijn

Hoofdplaats: Alphen aan den Rijn
Dorpen: Aarlanderveen · Benthuizen · Boskoop · Hazerswoude-Dorp · Hazerswoude-Rijndijk · Koudekerk aan den Rijn · Zwammerdam
Website van de gemeente Alphen aan den Rijn
Omliggende gemeenten: Leiderdorp, Kaag en Braassem, Mijdrecht (UTR), Zoeterwoude, Nieuwkoop, Woerden (UTR), Zoetermeer, Waddinxveen, Gouda en Bodegraven-Reeuwijk